Textruta: torgny.se
Textruta: Torgny på 1 minut
 Grovt räknat finns det två sorters människor - har jag lärt mig - ”Talkers” and ”Doers”. 
Väldigt många ”vet” och har tusen synpunkter på hur en sak ska göras - men lyckas aldrig få fart på något, eller få något att hända (talkers).
Så är det ”doers”, utförarna, fixarna, praktikerna, som snabbt fattar vad som behöver göras! Och gör det!
Jag är en ”doer”, naturvetare och akademiker. En mycket praktisk akademiker. En akademiker med skit under naglarna. Jag klarar av en minidator likaväl som en tung lastbil med släp. Eller en gaffeltruck. Eller en förhandling. Jag kan tala till bönder på bönders vis och till byråkrater på byråkratiska.
 Jag är självständig, vill arbeta under eget ansvar.  Jag vill ha ett intellektuellt innehåll i mitt liv och mitt arbete. Gärna i kombination med praktisk problemlösning. Jag gillar inte rutinmässiga uppgifter. Jag fattar snabbt och har lätt att lära.
 Början av mitt liv styrdes mycket av idrott, skidåkning, skytte och kombinationen skidskytte. Det viktigaste, då, var att kunna utöva idrotten och träna för den. Då passade det väldigt bra att vara lagbas för ett beredskapslag hos Skogsvårdsstyrelsen.
 Efter ett par år insåg jag att man måste gå vidare i livet, och att det finns annat än vallor och träningspass. Jag började på skogshögskolan. Under tiden hade jag också hunnit utbilda mig till reservofficer.
 Jag har iklätt mig många olika yrkesroller under mitt arbetsliv:
Skogsförmannen
Forskaren
Reservofficeren

Ändrad 20130214

Textruta: Torgny Bergström, 036-12 15 73, torgny.bergstrom@telia.com
Textruta: Datateknikern
Skogsfröanskaffaren och 
Logistikern
Min första kontakt med Jönköping var för många år sedan då jag mellanlandade här på väg hem från ett tvåårsjobb för United Nations Food and Agriculture Organisation. Ett år i en öken i Somali och ett år i en regnskog i Amazonas.
 Jag passade då på att söka ett jobb på Skogsstyrelsen, sedan dess har jag varit jönköpingsbo trots att jag i själ och hjärta är värmlänning – som du kommer att höra när du pratar med mig.
 Här i Jönköping trivs jag mycket bra och har rotat mig hårt. Min fru Britta - gymnasielärare på PB - och våra 3 barn, vi känner alla på samma sätt, att Jönköping är navet i tillvaron för oss alla.
 Att ha en fast plats att återvända till är viktigt för oss - kanske viktigast för de utflugna barnen.  Vi bor i en gammal villa på Torpa som jag renoverat det mesta på. 
 Blir det tid över - det blir mest vid större helger - läser jag gärna. Jag kommer från en läsande och skrivande familj, min far var tidningsman. Jag läser tidningar, såklart, utländska nyhetsmagazin, populär skönlitteratur. Gärna aktuell debatt och politik, företrädesvis utländsk politik. På vårt soffbord finns ofta böcker om globala frågor, miljö, uthållig produktion och ekologiska frågeställningar. Min fru är biologilärare, det sa jag väl? Hållbar utveckling är vårt motto.
 Jag har - som du hör - byggt upp en mycket skiftande erfarenhetsbas. Träffat mycket människor från olika kulturer, delar av Sverige och världen. Lärt känna dem och arbetat tillsammans med dem. Jag har alltid tyckt att det varit utvecklande, spännande och roligt, även om det ibland har varit både påfrestande och jobbigt.