Finns gud??

Tillbaka

Tillbaka

Finns Gud, och i sånt fall, petade hon/han på två Mig-plan en eftermiddag??

Frågan dyker upp sedan jag hittat ett tidningsklipp från förra seklet, när jag städade i gamla papper.

Landet är Somali. En ”demokratisk”, militärjuntestyrd republik i Östafrika. Religionen är Islam. Fast religion är fult och skumt. Istället tror man på den ”Vetenskapliga Socialismen” där presidenten Siad Barre är en av de tre mest jämlika socialisterna. Sida vid sida med Marx och Engels (nä, just det, Lenin fick inte vara med).

Landets socialistiska och egalitära militärer är irriterade över att folket lyssnar mer till de muslimska prästerna (mullorna) och Islam, än till den rätta socialistiska läran som de sovjetutbildade militärerna predikar.

Efterhand ökar irritationen. Med världens mäktigaste socialiststat som föredöme beslutar man att statuera exempel.

Sex av de mer framträdande mullorna/folkförförarna arresteras. En snabbinkallad domstol dömer dem till döden. ”Det Suveräna Revolutionsrådet”, som militärjuntan kallare sej, fastställer domarna. Tidigt en morgon förs prästerna ut för att skjutas.

Prästernas sista meddelande från den gud (Allah) som de företräder, är att Allah ska straffa det land som förgriper sej på Allah:s mullor.

Trots det så tvekar inte militärjuntan. Makten från en gevärspipa är ju trots allt starkare än makten från en bok. Prästerna skjuts. Meddelande går ut i landets radio, androm till varnagel.

Samtidigt sprids mullornas sista ord, utan radio, men lika fort, om Allah:s kommande hämnd från mun till mun.

Samma eftermiddag kolliderar två Mig-plan i luften över huvudstaden (Mogadishu/Xammar). Ramlar ner i ett bostadskvarter. Dödar ett tjugotal personer, inklusive piloterna. Flera hus brinner ner.

Militären är snabbt på plats. Man spärrar av. Man hindrar folk att se vad som hänt. Man mörklägger. Samma eftermiddag börjar man att bygga upp de förstörda husen. Efter en vecka står de där. Samma som förut, men helt nya, med nymålad puts, men utan sina gamla, döda, innevånare.

Men ryktet sprids. Efter ett dygn vet hela landet vad som hänt.

Alla vet också varför det har hänt.

Allah petade på Mig-planen.

© Torgny Bergström

===============================

Gud, eller Allah? Tja, kan nog kvitta vilket. Gamla testamentets böcker med Abraham, Isak, Josef (Ibrahim Issah och Yusuf) och allt vad de heter, ingår också i Koranens böcker och Islams tradition. Skillnaden är, att vi tror mer på profeten Jesus, och Islam mer på profeten Muhammed.