Köp en armé!

I slutet av 2006 och i början av början av 2007 kom det hoppfulla berättelser från Somali. Vanligt folk, antagligen mest kvinnor - hade tröttnat på våldet och röveriet från allt för många miliser och klangrupper och bestämt sig för att sharialagar var bättre än inga lagar alls.

Naturligtvis kunde detta inte tolereras av USA som verkar sätta likhetstecken mellan islam/sharia och terrorism/Al Qaida. USA bombade, som vanligt, och köpte sig en allierad, Etiopien, gammal fiende till Somali. Kriget och terrorn fick nytt bränsle och ny ammunition. I slutet av 2007 bor större delen av Mogadishus befolkning under buskar utanför staden.

Jag skrev detta i januari 2007, efter att ha sett ett antal inslag på TV. Det blev - som man kunde förvänta sig - bara fler döda och ökat lidande.

================================

Såg på TV slutet av inslaget om Somali och kände igen en del (nu sönderskjutna) platser på vägen ut mot flygplatsen. Tack för ett intressant, och som jag bedömer det, objektivt, inslag.

Varför unnar man inte de stackars mogadishuborna lugn och ro, när de äntligen bestämt sig för att sharia-lagar är bättre än ingen lag! Jag håller helt med Marika Grihsel (stavas det så?), att vad man/folket vill ha - till vilket pris som helst - är lugn, inga mord och ett vardagsliv.

I bästa fall startar nu nya år med klanstrider, röverier och mord. I sämsta fall blir Somali ett nytt Irak med fullskaligt inbördeskrig och med Etiopien och USA sittande som gamar bredvid beredda att äta upp liket när tiden är mogen.

Och hur kan man som USA köpa sig en armé för att inta ett annat land. Inta och bomba ett land utan krigsförklaring! Vilken moral kan man se bakom USA:s agerande?? Olja?

Ingen sk somalisk regering har sedan Siad Barré haft mer än lokalt inflytande i byarna och Mog. Skiljelinjerna har i stort följt klangränserna. Det är fritt att välja en klan och utropa den till "laglig" regering.

1981 flög jag från norr till söder över Hornet och Ogaden. Genom hela halvöknen och accaciabuskarna löpte upphuggna, parallella och 10-tals mil långa linjer. Rester efter den då senaste oljeprospekteringen. Berggrunden och den geologiska formationen är densamma som runt Persika viken/Saudi och innehåller ganska säkert olja (förutom allt uranet vid Belet Wein).

Redan 1952 hade BP/England gjort en prospektering utan att hitta något. Men då kunde man ju inte borra mer än några hundra meter.

Dags för USA att byta focus när marken bränner i Saudi, Irak, emiraten och Iran?

Lär man sig aldrig? Hade man låtit Mosadeq ta över Iran och sin egen olja 1952 (?) hade man kanske haft vänskapliga förbindelser med Iran, inte varit hatade och kunnat köpa den olja man behövt till ett stabilt och vettigt pris. Man hade undvikit Khomeini och resten av de radikala svartrockarna. Då, när man inte var så himla beroende av olja, hade det gått.

Förresten hörde jag på P1 idag att man talade om "islamistiska träningsläger" när man, kanske, menade "terrorist träningsläger".

Jag vet inte om ni gör detsamma, men jag hoppas att ni kan skilja på islam och terror. I bush-land kan man det tydligen inte!

© Torgny Bergström

Tillbaka