Tillbaka

Mobbing

Sammanfattning:

Detta har hänt! 

Just det.

Detta har faktiskt hänt. På en mellansvensk skola. Med en mellansvensk arbetslagsrektor (eller vad de nu heter), en mellansvensk mobbingkonsult och ett mellansvenskt lärarlag.

All eventuell överensstämmelse med nu levande personer, eller inträffade händelser, är alltså inte tillfällig, eller slumpmässig, utan oundviklig.

-Jag kräver faktiskt en ursäkt av dig! sa Britt-Sofie Stening, delrektor för Gula Arbetslaget på Stengropens mellanstadieskola i Släggholmens rektorsområde. Delrektorn anlade sitt mest bekymrade chefsansikte och stirrade mellanstadieläraren Lotta Swärd stint i ögonen.

-Vår relationskonsult Marie-Stina känner sig verkligen kränkt, överspelad och tillkortagjord, fortsatte delrektorn. Du har gjort total  pannkaka av vår antimobbingdag. Antimobbingdagen skulle ge oss de mentala och verbala verktygen att kommunicera, levandegöra och visualisera skolans alvarligaste problem. Mobbing! Då kan man helt enkelt inte göra som du och Sven.

-Nu var det ju faktiskt så, svarade Lotta, att konsulten tryckte hårt på, att ingen reagerar på mobbing. Hon frågade om vi gjort något för att hindra mobbing under de senaste veckorna. Det fick mig att inse att jag själv måste agera.......... ja du känner ju till det där med Johannas skåp.

Nån eller några har ju målat ”Hora” och ”Luderdjevel från helvitti” i gul färg på hennes skåpdörr. Jag anmälde det till vaktmästarna och skolledningen för mer än tre veckor sedan. Varje dag har jag gått förbi för att se om det har tagits bort. Och påmint er. Igår var det fortfarande kvar.

-Skolan, sa delrektor Britt-Sofie, tar tag i detta så fort vi hinner. Men, jag kan inte se, att det ger dig en ursäkt för att göra som du och Sven gjorde - ta med dörren till slöjdsalen, slipa av den och måla om den. Det är faktiskt inte ert jobb.

Ni missade därmed gruppdiskussionen om solidaritet med mobbingoffren. Känner ni inget för dem!

Jag har noterat dig och Sven för olaga frånvaro från konferens. Förutom ursäktsbristen till Marie-Stina. Detta ser inte bra ut! Lärare som vägrar ställa upp i Stengropsskolans angelägna arbete mot mobbing.

Lotta hade redan för flera minuter sedan slutat att tro på sina egna öron. Varje gång som delrektor Britt-Sofie öppnade munnen kväkte ett helt grodträsk. Halvkrossad försvarade hon sig:

-Vi tyckte att den bästa solidariteten var att måla om dörren. Vi tyckte inte att Johanna skulle behöva se den där dörren en dag till.

-Just det, Lotta, sa delrektor Britt-Sofie. Färgen! Var fick ni den ifrån? Det var väl inte skolans färg! Tog ni den utan att fråga!

-Men, Britt-Sofie, vad är du ute efter .....

- ...om det nu var så himla nödvändigt att solidarisera sig med Johanna, ångade delrektor Britt-Sofie på, då hade ni ju faktiskt kunnat köpa färgen själva. För egna pengar! Jag tror att ni planerat detta bara för att ställa till problem för mig och göra er märkvärdiga!

-Köp igen färgburken till skolan och be mobbingkonsulten om ursäkt så ska jag försöka att glömma.

Protokolltrollare

T. v Tratt

Tredje gradens RelationsTrakaseringsKonsult

 (3:dje gr. RTK)

© Torgny Bergström