Tillbaka

Optiónus bonusíanus - guldråttan

-I det här företaget förekommer inga som helst fallskärmar, bonusar eller optioner, uttalade sig den vackert solariestekta Sveket Lignin, VD i de senast årens börsraket, inför församlade kameror, bandspelare och en och annan penna. Presskonferensen var sammankallad för att fira det senaste uppköpet.

-Vi har gett det goda företaget med rättvisa löner ett ansikte, fortsatte Lignin till de samlade ekonomijournalisterna. Vi skiljer oss positivt från företag med fantasilöner. Samma linje kommer vi att driva i våra uppköpta företag. Spar fantastiskt mycket pengar! Min lön till exempel är inte mer än fyra arbetarlöner. Mindre än statsministerns!

-Hur kan det då komma sig att du bor i en jättevåning på Strandvägen, invände en slipslös kostym, Som kostar mer i hyra än din lön!

-Det är faktiskt min fru som betalar den, replikerade Sveket. Hon konsultar lite åt företaget.

-Båten då, borrade kostymen vidare. Den lär ha kostat nittitvå miljoner. Utan besättning.

-Ja, ja. Den har sin förklaring, sa Sveket Lignin Den är ett litet skadestånd. Styrelseordföranden, råkade backa över min väska med personliga tillhörigheter, och eftersom vi inte ville göra sak av det, gjorde vi upp privat och jag fick båten.

Plus att företaget betalar besättningen under de närmaste fyrtio åren. Det var företagets limousin han backade med, förklarade Lignin.

-Alla dina långa och dyra resor, då sa en bandspelare med Ganttröja, Rivieran med hela familjen två månader på dyraste hotellet. Hur klarar du det?

-Nu, sa Sveket, tycker jag att det här börjar glida iväg åt fel håll. Du ska få ett svar på din fråga, men sedan återgår vi till fusionen.

-Såbra, sa bandspelaren, du har hittat olja på ditt jaktgods i Sörmland, eller  .....

-Det där var lågt, replikerade Sveket, men man kan ju faktiskt spela lite. Själv slår jag vad. Varje månad den tjugofemte kommer det en man upp på mitt kontor och vill slå vad med mig.

-Du kan inte hoppa över papperskorgen, säger han.

-Det kan jag visst, säger jag. Det tror jag inte, säger han. Jag slår vad med dig om två miljoner att du inte kan. Sätter du emot??

-OK, säger jag då. Topp! Å sen tar jag sats och hoppar. Hittills har det gått bra och han får hala fram sina miljoner. Dollar såklart!

Ett lätt sus gick genom mängden. Bandspelaren gjorde sig hörd igen:

-Ni kanske inte ger ett ansikte åt det goda företaget - utan istället visar ni ett arsle av tvivelaktiga ersättningar.  

T von Tratt

Optionsvadslagningsexpeditör

© Torgny Bergström

 

Tillbaka