Tillbaka

Under sista sekunderna av förra millenniet, bråkades det mycket över var, och hur, man skulle få använda kemisk ogräsbekämpning.

Resultatet blev - logiskt nog - att man inte fick använda det där det inte fanns några människor. Däremot var OK att spruta det på den mat som alla åt. (Jfr. Fattigdomen kan bäras, om den delas av alla.).

Är ni tillräckligt gamla, och politiskt intresserade, kan ni till och med identifiera ett antal politiker. Tidigare publicerat i tidskriften Skogen.

Skogsstjärnans återkomst

Det var vinter i Paradiset. Men trots snön var det full aktivitet. Djurens ledare, Mode Älg, Fälle Björn, Bäbä Ullben, Smirre Gråräv och Smirre Rödräv var ständigt i luven på varandra om än det ena och NCB.

Lite vid sidan om var dessutom Smirre Rödrävs oäkta kusiner i luven med alla. Fast mest i luven, var dom på sej själva.

Rödsmirrarnas kusiner kände man igen på att dom var ännu rödare i pälsen än de vanliga rödsmirrarna. En del var så röda att de till och med var självlysande på natten.

Superiet diskuterades igen. Skulle "Skogsstjärnan" tillåtas eller skulle den fortfarande vara förbjuden?

"Skogsstjärnan" var en av de två spritsorter som fanns i Paradiset. Gjord av ved. Halvhumoristerna kallade den planksaft.

"Östgöta Sädes" hette den andra spritsorten. Gjord av säd och tillverkad av Björnarna.

"Östgöta Sädes" var sen ett par år tillbaka den enda som fick drickas. Fast egentligen var både "Skogsstjärnan" och "Östgöta Sädes" lika, kemiskt sett, alltså.

"Skogsstjärnan" dracks nästan enbart av mycket rika troll, och då enbart ur guldhorn.

Det var det som var förbjudet. Att dricka "Skogsstjärnan" ur guldhorn

Varför man drack?

Jo, ibland fick trollen (och även Björnarna med för den delen) bakterier i magen, vilka förökade sej våldsamt och som var svåra att komma tillrätta med.

Blev det för mycket bakterier mådde trollen (och Björnarna) så dåligt att de inte kunde tjäna så mycket guld som de brukade. Då kunde de kanske inte betala in något guld till paradisets skattkista.

Därför måste dom rensa magen ibland. Man kunde faktiskt se det som ett riksintresse.

Bakteriedödandet kunde man göra med en borste genom halsen (manuellt), eller med "Östgöta Sädes" eller "Skogsstjärnan" (kemiskt).

"Östgöta Sädes" och "Skogsstjärnan" metoden var enklare, betydligt skonsammare, snabbare och billigare än borstmetoden.

Att bara förbjuda "Skogsstjärnan" hade diskuterats i en paradisisk utredning i nästan två år. Nu var utredningen klar.

"Skogsstjärnan" skulle få användas igen, sa utredningen. Det vill säga om den lokala nykterhetsnämnden gav tillstånd.

Enbart inom mycket paradisiska områden av riksintresse och tätbedjurade områden skulle guldhornsdrickande av "Skogsstjärnan" bli totalförbjudet.

Att dricka "Östgöta Sädes" inom samma områden var dock fortfarande tillåtet.

Hur det nu var, så kände sej Fälle Björn, Mode Älg, Bäbä Ullben, Smirre Gråräv och Smirre Rödräv besvärade över denna fråga.

Därför hade dom bestämt att genomläsningstiden för nykterhetsnämnder, regionala paradisråd med flera skulle bli så lång, att Stora Paradismötet inte skulle hinna rösta om frågan förrän till hösten, när superisäsongen var över.

Stackars troll! Att inte få ta sej en djävel förrän nästa år. Om ens då!

Det blir till att ta fram den vanliga magborsten i stället.

Vad mer i Paradiset?

Jo, Grårävarna vill ha obligatorisk nedhuggning av skogen! Det sägs bero på att någon Gråsmirre läst en bok av Olaus Magnii om hur man jagade älg för många hundra år sedan. (Grårävarna hatar Älgarna och vill göra allt för att få ihjäl dem).

Förr trodde man att älgarna inte hade några leder i de långa benen. Följaktligen kunde de inte resa sej om dom ramlade ikull. Älgarna sov därför lutade mot ett träd. Sågade man av sovträdet till hälften, så trillade trädet omkull tillsammans med älgen. Sen låg älgen där och kunde inte ta sej därifrån.

Högg man ner alla träden, räknade Gråsmirrarna ut skulle älgarna inte få någonstans att sova.

Uttröttade skulle de ragla omkring tills de föll, och sen var man av med dem.

Kampen om tillvaron i djurens värld är hård,

sa Lundström

till sina barn. Och än är nog inte sagan slut. Andersson (s) kan ju av en slump råka träffa TomteVisionen (TV) å då vet man ju inte alls hur det kan gå.

© Torgny Bergström

Tillbaka