Tillbaka

Personnummer för träd

-Är det inte att gå lite för långt, sa Ministern.

-Icke, sa von Tratt. Den ökade intensiteten i skogsbrukets avverkningsansträngningar samt opinionen kräver detta.

-Men vad ska folkpartiets datagrupp säga, invände Ministern med bekymrad min.

-Ingaproblem, sa Tratt, jag har talat med dem. Personnummer på träd är inget intrång i den personliga trädintegriteten, säger man. Dessutom har träd inte rösträtt. Visserligen kan de ju bli papper till valsedlar, men det räknas inte, poängterade v Tratt.

-Men registreringen och byråkratin som måste till, sa Ministern bekymrat.

-Jag medger att det blir vissa problem, sa v T., men med en viss utbyggnad av den Översiktliga SkogsInventeringens (ÖSI:s) databaser löser vi problemet lätt.

-Viss utbyggnad? frågade Ministern.

-Just det, replikerade Tratt, en sisådär 23 megaprocent.

-Megaprocent? ekade Ministern.

-Just det. Miljoner procent. 23 456 788 procent för att vara exakt, svarade von Tratt.

-Det är inga som helst problem, fortsatte von T. som nu fått upp ångan. Dataföretagen står redan i kö för att sälja utrustning till oss. Ni anar inte vilka snygga maskiner dom har. Å tysta. Som en susning. Å vilka utdataenheter. Rena tekniska drömmen.

-Personal blir heller inga problem, ångade Tratt på. AMV råkade i fjol få med en nolla för mycket i sin planering, så i september står det 100000 dataoperatörer for mycket i kö på arbetsförmedlingarna.

-Människa, nästan skrek von Tratt, ni ensam kan med ett penndrag lösa det allvarligaste samhällsproblemet sen Krüger‑kraschen. Fosterlandets framtid beror på er, avslutade Tratt i det att han halade fram en bunt papper.

-Beslutet undertecknar ni där, pekade Tratt, remissan om tilläggsanslag där på den streckade linjen. Anställning av 100000 dataoperatörer där, inköpsorderna på datautrustning där, kopian behöver bara era initialer.

-Det var ganska mycket på en gång det, sa Ministern. Vad är det för papper som ni har kvar?

-Min avskedsansökan, sa Tratt. Man tyckte på datamaskinföretaget att jag slösade bort min begåvning i statsförvaltningen. Den skulle komma bättre till rätt som överdirektör för Central Data Processing Company, CDPC.

Slutade T von Tratt

Dataprofitör

© Torgny Bergström

Tillbaka