Tillbaka

TRygga Råd i Värend och annorstädes

-Ingen är unik! Utom just du, och du ska sälja denna ädelsten till Arbetsmarknaden, Skatteförvaltningen och Fosterlandet, sa optimistkonsulten från Optimal Optimism AB, så tycker jag att vi sammanfattar dagens överläggningar.

-Nästa vecka, samma tid, samma plats, är min kollega, pesimistkonsulten här, fortsatte kursledaren. Han kommer att klämma ner er i skoskaften. Ni kommer att få se er själva, i all er skröplighet. Avslöjade, avklädda. Kort sagt, nakna, med livslögnerna liggande i en hög framför er. Som avslutning drar han plösen över med senaste arbetsmarknadsrapporten från AMS.

-Det är faktiskt inte så lätt som ni kanske tror, sa optimistambasadören. Inom er bär ni ett isberg av undermedvetet vrakgods. Som ni inte ser, men dagligen seglar in i, och havererar emot. Uppfostran, skola, förhoppningar förväntningar, fördomar, tillkortakommanden, trafikolyckor, skilsmässor, restskatt och halsbränna ligger där som ett dödligt minfält. För att inte tala om er ålder. På dagens arbetsmarknad är ni är opolerade neoliter i en ädelstensbutik.

Kluvna lommade Helen, Tommy, Christer, Ewa, Hasse och Torgny ut ur salen. Efter att under dagen försiktigt lotsats från skuggornas dal upp på frestelsen berg - med ständigt stegrade egon - såg man på andra sidan toppen en ännu djupare dal. En ravin dit solen bara nådde ner en dag om året. Skulle man behöva nerstiga i den om en vecka?

Under dagen hade man satt på sig arbetsgivarens kläder och glasögon. Tittat på sig själv och andra arbetssökande på egenskapernas marknad

Då hade man - faktiskt och med en viss förvåning - konstaterat att man själv var både: Lättlärd, kreativ, lättsam, pålitlig, påhittig, ärlig, humoristisk, yrkesskicklig, erfaren, glad, flexibel, stresstålig, innovativ och till och med ganska svensk. Dessutom kunde man hålla många bollar i luften. Samtidigt! The sky is the limit!

Risken var bara att man var överkvalificerad. Eller bara över! Men nu jä ....

Idéerna hade sprutat under dagen. Brainstormen slet fortfarande i gardinerna. Fröet till fantastiska idéer hade kastats ut. Var skulle det hamna?

Egenskapsmätningsföretaget AB - EMAB - låg där i vaggan. Hur kunde man överlåta till jagade och stressade personalchefer att på tio minuter rätt bedöma en arbetssökandes egenskaper. Vem som helst kan spela någon annan under en timme.

Det fanns ju redan en motpol i branschen, Jobbstageing INC, som på kort tid sminkade, klädde upp och försedde de arbetssökande med rätt arbetsmarknadsprofil, åsikter och uppförande. Allt utom begynnande flint klarade man på en förmiddag.

Man måste ju kunna tränga genom skalet, och det var det som EMAB kunde med det frågebatteri som man köpt från Aftonbladet och Frida.

Bredvid i vaggan låg Christers baby, PeCheBank. Ett företag som hade en komplett databas över alla personalchefer, HR-konsulter, och andra rekryterare som fanns i norra Europa. För en modest penning kunde man köpa sig alla uppgifter om den person man skulle möta på anställningsintervjun.

Hans/hennes åsikter, hangups, favoriträtt, hund eller katt, bilmärke, eventuell motorcykel, humorgrupp och politiskt parti. Mycket kreativ övertalning och opinionsbildning hade krävts för att få datainspektionens tillstånd till registret.

Framtiden kom redan igår!

Torgny B

Kreativitetsoptimistextraktörskonsult

© Torgny Bergström

Ordlista:

Neolitisk tid              Yngre stenåldern

Från ”neo” = ny och ”litos” = sten. Den tid då personnumren började på ”19”. ”Neolit” = person från denna tid.

Svensk                       Bra!

Viktig egenskap på arbetsmarknaden.

HR dpt                       Human Resources dpt

Nytt, finare, dimmigare och utrikiskt ord betydande ungefär ”personalavdelning”.

 

Tillbaka